Proiectul „Începe şcoala şi pentru copiii pacienţi de oncologie / hematologie!” a ajuns la a XIII ediție

fabc

Federația Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), are în evidențele ei, prin asociațiile membre, peste 300 copii cu cancer si leucemie. În acest an Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu asociațiile membre, Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov - ABC, Asociatia P.A.V.E.L. Bucuresti, Asociația Amuradia Brașov, Asociația Româna de Oncologie “Sfânta Ana” Tg. Jiu si Asociația “Împreună pentru copii cu cancer” - IPCC din Tg. Mures, vor distribui peste 300 de ghiozdane echipate, după urmatorul program:

  • Brașov - 09.09.2017, ABC și Amuradia, la sediul ABC din str. Gladiolelor nr. 4, - 61 copii
  • Bucuresti - 21.09.2017, la Centrul PAVEL din incinta IOB, -  167 copii
  • Tg. Mures - 09.09.2017, Sediul Asociatiei  “Împreună pentru copii cu cancer”- IPCC, str. Ionel Giurchi, nr 35, - 39 copii
  • Tg. Jiu 09.09.2017 - Asociatia Romana de Oncologie “Sfanta Ana” Tg. Jiu - 29 copii, Str. Unirii, Bl. 2, Parter, Tg. Jiu

Aproximativ 300 de copii vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2017 – 2018.

Datorită faptului că în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/hematologie din judeţele tarii nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi (Tg. Mures, Bucuresti, Cluj, etc.). Copii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi.

În legislaţia românească nu există nici un fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vre-un fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. In contextul anului 2016, majoritatea parintilor acestor copii, sunt someri.La început de an şcolar toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare pentru noul an de învăţământ.  Majoritatea acestor familii mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă şcolară.

În anul şcolar 2016 - 2017, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 94%.

Unii dintre copii, sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar, din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copii sunt apţi pentru reluarea / frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (ex. cheltuielilor suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumulării de datorii) determină abandonul şcolar definitiv.

În toate aceste familii există tendinţa, din cauza dificultăţilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon şcolar pentru copilul diagnosticat cu cancer / leucemie.

FABC şi-a propus, prin asociatiile membre amintite, să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora oferindu-le rechizitele (preşcolari, elevi clasele I –X) sau/şi manualele (elevi clasele XI –XII) necesare pentru un nou an şcolar.Pe lângă rechizite si ghiozdane, copiii se vor bucura și de mici  surprize oferite de sponsorii evenimentului, companiile  farmaceutice: Dr. Reddy's, Servier, Roche.

Mulțumim sponsorilor și celor care sunt alături de noi la acest eveniment, devenit tradiție, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la tragediile acestor copii și a familiilor acestora, precum și a stării dezastruoase în care se află sistemul de sănătate din România, datorat subfinanțării și subnormării.

Biroul de presa FABC - 0723240223
Birou: Bd. Lascar Catargiu, Nr. 45, Et. 2, Ap. 5, Sector 1, Bucuresti
Sediu Social: Intrarea Teleajen, Nr. 5, Sector 2, Bucuresti
email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Free Joomla! template by L.THEME